November 1. – november 7.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. október 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 19. számában (1999. október 1.)
November 1. Zárjegyigény bejelentése

Érintettek: a zárjegyfelhasználók

Az érintettek a következő évre vonatkozó, várható éves zárjegyigényüket választékonként, negyedéves bontásban, kiszerelési egységenkénti részletezésben a tárgyévet megelőző év november 1-jéig kötelesek bejelenteni a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának.
Annak a zárjegyfelhasználónak, aki a jövedéki termék előállítását, importálását év közben kezdi meg, a tárgyévre vonatkozó igénybejelentését az első zárjegy megrendelése alkalmával kell megtennie. Amennyiben ez az időpont a november 1. utáni időszakra esik, egyidejűleg kell teljesítenie a következő évre vonatkozó zárjegyigény bejelentését is.

36/1997. (XI. 21.) PM rendelet 2. § (1)-(2) bek.

November 1. Adójegyigény bejelentése

Érintettek: az adójegy-felhasználók

Az érintettek a következő éves várható adójegyigényüket negyedéves bontásban, adójegyfajtánként a tárgyév november 1-jéig kötelesek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságához benyújtani.
Annak az adójegy-felhasználónak, aki a dohánygyártmányok előállítását, importálását év közben kezdi meg, a tárgyévre vonatkozó igénybejelentését az első adójegy-megrendelése alkalmával kell megtennie. Amennyiben ez az időpont a november 1-je utáni időszakra esik, egyidejűleg kell teljesítenie a következő évre vonatkozó adójegyigény bejelentését is.

14/1998. (IV. 30.) PM rendelet 1. § (1)-(2) bek.

November 5. Gyakorított áfa bevallása, befizetése, visszaigénylése

Érintettek: az áfa gyakorított elszámolásának engedélyezését kérő adóalanyok

A havonként bevallásra kötelezett adózó kérheti az adóhatóságtól, hogy az adó nettó, elszámolandó összegét 15 naponként, a tárgyhót követő 5-én, illetve 20-án számolhassa el és vallhassa be. (A negyedévenként bevallásra kötelezett adózó a havonkénti vagy a havonként kétszeri elszámolás és bevallás, az évente bevallásra kötelezett adózó a negyedévenkénti vagy a havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti.)

1990. évi XCI. tv. 2. számú melléklet (Határidők) 2. pont

November 5. Adójeggyel kapcsolatos fizetési kötelezettség

Érintettek: adóraktáriadójegy-felhasználók

Az adóraktáriadójegy-felhasználó a fizetési kötelezettségének a 14/1998. (IV. 30.) PM rendelet 11. §-ának (1) bekezdésével összefüggő csökkentését vagy visszatérítését havonta, a tárgyhót követő 5-éig kérheti a hatósági felügyeletet ellátó vámhivatal jóváhagyásával a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától. A VPOP a kérelem átvételétől számított 10 napon belül, legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles határozatot hozni a kérelemről.

14/1998. (IV. 30.) PM rendelet 11. § (2), (5) bek.

November 5. Egészségügyi adatszolgáltatás

Érintettek: az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott egészségügyi szolgáltatók

A szolgáltató az általa nyújtott, a finanszírozás alapjául szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról kísérőjegyzékkel, számítógépes adathordozón, a rendelet szerint adatot köteles szolgáltatni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint az Egészségügyi Minisztérium Gyógyító Ellátás Információs Központja (GYÓGYINFOK) részére. A jelentés megküldésének határideje a tárgyhónapot követő hónap 5., illetve 10. napja.
Adathiány miatt a szolgáltató a pótlólagos elszámolás iránti igényét legfeljebb a teljesítés hónapját követő második hónap 10. napjáig küldheti meg. Az elszámolásra már beküldött adatok javítása az elszámoló által megküldött hibalista alapján, legkésőbb a teljesítés hónapját követő harmadik hónap 10. napjáig nyújtható be.

43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 1. §, 4. § (2) bek., 5. § (1) bek

November 6. Vámáru-nyilvántartás hitelesíttetése

Érintettek: azok a vámraktár-engedélyesek, akik számítógéppel vezetik a vámáru-nyilvántartást

A számítógéppel vezetett nyilvántartás aznap felvett adatait naponta ki kell nyomtatni, és az így készült okmányt legkésőbb a tárgyhét utolsó napján hitelesíttetni kell a vámhivatallal, majd ezt követően lefűzve kell tárolni. A nyilvántartást és mellékleteit az utolsó tétel kivezetését követő ötödik év utolsó napjáig meg kell őrizni.

45/1996. (III. 25.) Korm. rendelet 107. § (2) bek.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. október 1.) vegye figyelembe!