Június 14. – június 19.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. május 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetés (archív) 14. számában (1999. május 1.)
Június 15. Jövedékiadó-visszatérítés

Érintettek: a mezőgazdasági termelők

Az érintetteknek az egyes munkafázisokra vonatkozó jövedékiadó-visszatérítési igényük a munka elvégzését követő hónap 15-étől esedékes.

216/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (2) bek.

Június 15. Átképzési támogatás

Érintettek: a 23/1983. (V. 4.) MT rendelet 1. §-a alapján jogosult dolgozók munkáltatói

A munkáltatók a támogatást az engedélyt kiadó munkaügyi központtól igényelhetik havonta egy alkalommal, a tárgyhónapot követő 15-étől.

23/1983. (VIII. 5.) PM rendelet 3. § (1) bek.

Június 15. Köteles példány

Érintettek: a nyomdák, filmgyártók, első forgalmazók

Az érintettek a sajtótermékből hat köteles példányt szolgáltatnak az Országos Széchényi Könyvtár számára, a helyi vonatkozású sajtótermékből egy példányt kötelesek szolgáltatni a székhelyük szerint illetékes megyei könyvtárnak, illetve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, legkésőbb az előállítás hónapját követő 15-éig.

60/1998. (III. 27.) Korm. rendelet 5. §, 8. § (1) bek.

Június 15. Befektetésialap-kezelők jelentése

Érintettek: a befektetésialap-kezelők

Az érintettek az Állami Értékpapír-felügyeletnek kötelesek bejelenteni minden hónap 15. és utolsó napján is az általuk kezelt zárt végű befektetési alap(ok) értékpapír- és ingatlantárcájában lévő vagyontárgyak forgalmi és bekerülési értékét.

1991. évi LXIII. tv. 43. § (1) bek. d) pont, (2) bek.

Június 15. Magánvámraktárba helyezett áru vámkezelése

Érintettek: magánvámraktár engedélyesei

Az egyszerűsített eljárás során a bizományosi és vevőszolgálati szerződés alapján létesített magánvámraktárba az egy naptári hónap alatt kitárolt és belföldi forgalomba hozott vámáruk belföldi forgalom számára történő vámkezelését – amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik – a raktárengedélyesnek a saját nevében és saját számlájára, legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kell kérnie.

45/1996. (III. 25.) Korm. rendelet 112. § (2) bek. b) pont

Június 15. Árubejelentés

Érintettek: a csővezetéket, illetve elektromos vezetéket üzemeltetők

A csővezetéken, elektromos vezetéken külföldről beérkező és külföldre kiszállított vámáruról/áruról a vezeték üzemeltetője 2 példányos "Jegyzék"-et köteles benyújtani az illetékes vámhivatalhoz, folyamatos szállítás esetén a tárgyhónapot követő hó 15-éig, az egy hónapot meg nem haladó eseti szállításról pedig a szállítás befejezését követő 5. napig.

45/1996. (III. 25.) Korm. rendelet 55. §

Június 15. Vámkezelés

Érintettek: a bizományosi és vevőszolgálati szerződés alapján létesített magánraktárak raktárengedélyesei

Az egy hónap alatt kitárolt és belföldi forgalomba hozott vámáruk belföldi forgalom számára történő vámkezelését – amennyiben az 45/1996. (III. 25.) Korm. rendelet másként nem rendelkezik – a raktárengedélyesnek saját nevében és saját számlájára legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 15-éig kell kérnie.

45/1996. (III. 25.) Korm. rendelet 112. § (2) bek. b) pont

Június 15. Bizonylatolás

Érintettek: az éves beszámoló, illetve az egyszerűsített éves beszámoló, valamint az egyszerűsített mérleg készítésére kötelezett vállalkozók

A pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak adatait az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló készítésére kötelezett vállalkozó késedelem nélkül, a pénzmozgással egyidejűleg, illetve a pénzintézeti értesítés megérkezésekor, az egyszerűsített mérleg készítésére kötelezett vállalkozó a készpénzforgalmat érintő bizonylatainak adatait késedelem nélkül, a pénzmozgással egyidejűleg, illetve a pénzintézeti értesítés megérkezésekor, az egyéb pénzeszközöket érintő tételeket pedig a tárgyhót követő 15-éig köteles a könyvekben rögzíteni.

1991. évi XVIII. tv. 83. § (3) bek. a) pont

Június 15. Kőolaj (kőolajtermék)

Érintettek: jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, akik/ amelyek külföldről kőolajat vagy kőolajterméket hoznak be belföldi feldolgozás, értékesítés, felhasználás céljából

A tag minden hónap 15-éig köteles nyilatkozni a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetségnek arról, hogy a megelőző hónapban mennyi kőolajat vagy kőolajterméket vámkezeltek a részére.

1993. évi IL. tv. 2. §, 38. § (1) bek.

Június 15. Közteherjegy-értékesítés

Érintettek: a közteherjegy-forgalmazók

Az érintettek a havi értékesítésről a következő hónap 15-éig elszámolást kötelesek készíteni a Pénzügyminisztérium részére.

29/1997. (IX. 3.) PM rendelet 5. §

Június 15. Termékmérleg-nyilvántartás

Érintettek: a jövedékitermék-előállítást végző adóraktár-engedélyesek

A termékmérleget adóraktáranként kell bemutatni a hatósági felügyeletet ellátó vámhivatalnak a tárgyhót követő hónap 15-éig.

35/1997. (XI. 26.) PM rendelet 62. § (3) bek.

Június 15. Helyi adó bevallása

Érintettek: helyi adó beszedésére kötelezett személyek

A helyi adó beszedésére kötelezett személynek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő 15-éig kell bevallást tennie.

1990. évi XCI. tv. 22. § (4) bek.

Június 15. Jövedéki termék adómentes felhasználása

Érintettek: jövedéki termék adómentes felhasználói

Az adómentes felhasználó a tárgyhót követő hó 15. napjáig, illetve a jogosultság megszűnésének napját követő 15. napig elszámolást köteles készíteni a jövedéki terméknek – adómegállapítási és adófizetési kötelezettség alóli mentesüléssel járó – tárgyhavi felhasználásáról (készletcsökkenéséről).

1997. évi CIII. tv. 30. § (1) bek.

Június 15. Idegenforgalmi adó

Érintettek: az adó beszedésére kötelezettek: a kereskedelmi szálláshelyeken, csónakházakban, üdülőtelepeken az üzemeltetők, az üdülőt fenntartó szervek, a fizető-vendéglátó szálláshelyeken a szállásadók vagy a közvetítésre jogosult szervek, bérlet, ingyenes használat esetén a helyiség tulajdonosai vagy az azzal rendelkezni jogosult személyek

Az adóbeszedéssel megfizetett idegenforgalmi adót az adózónak a beszedést követő hó 15-éig kell az adóhatósághoz befizetnie.

1990. évi XCI. tv. 2. számú melléklet II/A 16. pont

Június 15. Vágóbaromfi tenyésztésének támogatása

Érintettek: alapanyag-termelők, feldolgozóüzemek

A vágóbaromfi tenyésztésének támogatását az érintettek 1999. január 1-jétől folyamatosan, minden hónap 15-étől igényelhetik az illetékes APEH-igazgatóságtól.

3/1999. (I. 14.) FVM rendelet 4. § (2)-(3) bek.

Június 15. Külföldi rendszámú teherszállító gépjármű adózása

Érintettek: belföldi szállítmányozási vállalkozások

Ha a külföldi rendszámú tehergépjármű után fizetendő adót belföldi szállítmányozási vállalkozó átvállalja, az adót havonta, a tárgyhót követő 15-éig kell megfizetnie.

1990. évi XCI. tv. 4. számú melléklet 4-6. pont

Június 15. Környezetvédelmi termékdíj

Érintettek: a vámhatóságok

A vámhatóság a befizetett (beszedett), illetőleg a vámhatóság által behajtott termékdíjat a tárgyhót követő hónap 15. napjáig köteles átutalni a Központi Környezetvédelmi Alapnak.

1995. évi LVI. tv 4. § (3) bek.

Június 15. Költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolások

Érintettek: igazolást kiadó szervek

Ha jogszabály a költségvetési támogatás igénybevételéhez más szerv által kiállított igazolás (bizonylat) benyújtását írja elő, az igazolást kiállító szerv a kiállítás hónapját követő hó 15. napjáig a kiadott igazolásról adatot köteles szolgáltatni a kiállítást kérő személy székhelye, telephelye, lakóhelye szerint illetékes adóhatóságnak.

1990. évi XCI. tv. 3. számú melléklet L) pont

Június 15. Nyitott pozíció jelentés

Érintettek: a befektetési szolgáltatók

Az árutőzsdetag és az egyéni vállalkozó kivételével a befektetési szolgáltató a fennálló nyitott pozícióit a 207/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet 8. számú melléklete szerinti részletezettséggel hetente, a tárgyhetet követő hét második munkanapjáig jelenti az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletnek.

207/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. §

Június 15. Adatszolgáltatás a szőlőterületről

Érintettek: a hegyközségi tagok

Az érintettek a május 31-ei állapotnak megfelelően, június 15-éig kötelesek adatot szolgáltatni a szőlőterületükről a hegybíró részére a 34/1997. (V. 9.) FM rendelet 2-3. számú melléklete szerint.

34/1997. (V. 29.) FM rendelet 4. § (1) bek. a) pont

Június 15. Környezetvédelmi termékdíj

Érintettek: a belföldi előállítású termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója, illetve a termékdíjköteles termék importálója

Az érintettek az 1995. évi LVI. törvény 2. §-ának (3) bekezdésében meghatározott termékdíjköteles termék után – beleértve a más termékekkel együtt vagy más termékek részeként forgalomba hozott terméket is – a 3. § (2) bekezdésében foglalt eltéréssel környezetvédelmi díjat kötelesek fizetni. Az üzemanyag-termékdíjat a jövedéki adó fizetésére kötelezett személy a jövedéki adó részeként fizeti meg.

10/1995. (IX. 28.) KTM rendelet 2. §;
1995. évi LVI. tv. 3. §, 4. § (1), (3) bek., mellékletek

Június 15. Biztosítók beszámolójának megküldése

Érintettek: biztosítóintézetek

A biztosító köteles a közgyűlés által elfogadott – a könyvvizsgálói záradékot tartalmazó, a cégbíróságnál letétbe helyezettel egyező – éves beszámolót, az üzleti jelentést, a közgyűlés jegyzőkönyvét és a hozott határozatokat a tárgyévet követő év június 15-éig az Állami Biztosítás Felügyelet és az MNB részére megküldeni.

1995. évi XCVI. tv. 93. § (1) bek.

Június 15. Igazolás alma-kamattámogatáshoz

Érintettek: almafelvásárlók

Az alapkamat-támogatásra jogosult felvásárló köteles igazolást kérni a hazai hitelintézettől, amelynek tartalmaznia kell a felvásárló nevét, címét, adószámát, az eredeti hitel- (kölcsön-) szerződésben rögzített kölcsön összegét, a kölcsön céljának pontos megnevezését, a kölcsönfelvétel idejét és 1999. május 31-ig számított és június 10-ig igazolt megfizetett alapkamat összegét. Az alapkamat-támogatás igénylésére jogosult felvásárlónak az igazolást 1999. június 15-ig meg kell küldenie a Concordia Közraktár Kereskedelmi Rt.-nek (a továbbiakban: Concordia Rt.) (cím: 1453 Budapest, Soroksári út 24).

31/1998. (X. 2.) FVM rendelet 2. §, 4. § (1)-(2) bek.

Június 15. Garantált árú búzafelvásárlás

Érintettek: búzatermelők

Az állam az Országos Gabona Terméktanács tagjaitól a 33/1998. (X. 2.) FVM rendeletben meghatározott garantált áron és időszakban felvásárolja a rendelet 1. számú melléklete szerinti mennyiségű és minőségű, általuk megtermelt élelmezési búzát, amennyiben a termelő – 2. számú melléklet szerint – az adott év május 31-i állapotnak megfelelően bejelenti vetésterületének nagyságát a megyei (fővárosi) földművelésügyi hivatalhoz legkésőbb június 15-ig.

33/1998. (X. 2.) FVM rendelet 2. § (1) bek.

Június 15. Összesítés megtakarításokról

Érintettek: a lakás-takarékpénztárak

A lakás-takarékpénztár minden hónap végén összesíteni köteles az azokra a szerződésekre vonatkozóan benyújtott kérelmeket, amelyeknél a megtakarítási év az adott hónapban telt le (összesítés). Az összesítést a következő hónap 15-éig, ha az munkaszüneti napra esik, akkor az azt követő munkanapon kell benyújtani a Kincstárnak.

215/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet 3. §

Június 16. Villamosenergia-számlázás

Érintettek: a villamos energiát átadó szállítók (vagy szolgáltatók) és az átvevő szolgáltatók

A havi második számlát a villamos energiát átadó szállító (vagy szolgáltató) a tárgyhónapot követő hónap 8. napjáig dokumentáltan nyújthatja be az átvevő szolgáltatónak. A havi második számlában foglalt fizetési kötelezettséget az átvevő szolgáltató a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, de legkésőbb az ezt követő első banki napon köteles teljesíteni.

55/1996. (XII. 20.) IKIM rendelet 8. számú melléklet 4. e) pont

Június 17. Villamosenergia-számlázás

Érintettek: a villamosenergia-termelők, -szállítók

A termelő az első számlát minden hónap 15-ét követő két napon belül a szállítónak dokumentáltan megküldi, és a szállító köteles azt legkésőbb a hónap 21. napjáig kiegyenlíteni.

55/1996. (XII. 20.) IKIM rendelet 8. számú melléklet 3. b) pont

Június 18. Vámáru-nyilvántartás hitelesíttetése

Érintettek: azok a vámraktár-engedélyesek, akik számítógéppel vezetik a vámáru-nyilvántartást

A számítógéppel vezetett nyilvántartás aznap felvett adatait naponta ki kell nyomtatni, és az így készült okmányt legkésőbb a tárgyhét utolsó napján hitelesíttetni kell a vámhivatallal, majd ezt követően lefűzve kell tárolni. A nyilvántartást és mellékleteit az utolsó tétel kivezetését követő ötödik év utolsó napjáig meg kell őrizni.

45/1996. (III. 25.) Korm. rendelet 107. §

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (1999. május 1.) vegye figyelembe!